Tutorial : Cara buat kotak blockquote berwarna


Harini Lin nak ajar sikit cara nak tukar warna "blockquote" korang..
Korang tahu tak apa tu "blockquote"?
Owryte..
Lin tunjuk yer..

Haaa~..Pernah tengok tak lambang tu?
Korang takkan pernah nampak kalau korang tak pernah post entri kat belog korang..
hahaha..

Amaran : Sila backup dulu korang punya template sebab takut tak jadi nanti habis semua

Owkeyh..
Macam ni lah caranya yer..

Mula-mula macam biasa..

Sign in>dashboard>design dan tick pada kotak expand widget template

Ctrl+F dan pastekan ini --> ]]>

Selepas itu, anda pastekan code dibawah :

blockquote {
margin: 10px 10px 10px 20px;
padding: 10px 15px 10px 15px;
line-height: 1.6em;
color: #000000;

background: #e0ffff;

border: 2px solid #4aa02c;
border-left: 20px solid #4aa02c
}


Owkeyh..
Untuk keterangan yang ber"bold" tu pulak..

color: #000000; --> korang boleh tukar code yang bold tu pada warna kegemaran korang..ini warna untuk text dalam kotak "blockquote" korang nanti.

background: #e0ffff; --> Ini pula warna bagi background kotak "blockquote" korang..Tulisan bold boleh ditukar ikut kegermaran korang..

border: 2px solid #4aa02c; --> ini untuk line @ border kotak "blockquote" tersebut..
Sama jugak..tukar ikut suka korang..

Kalau korang tak tahu code html untuk warna sila rujuk sini

Selesai semua Kelik "Save"..

Siap sudah..!!
huhu..

P/S : Jangan Luper kelik nuffnang Lin yerr..^_^

5 comments:

Zulfahmi Abidin said...

gud job dear.sgt bergune.tapi ape kate pakai Pop-up comment pulak.susah lah nk tulis kat bawah nie.^_^

Terkini: Tutorial: Trace Anonymous | Selamat Tinggal Sayang | Sory! Bukan Salah Aku

^_^LyNn^_^ said...

@Zulfahmi Abidin

trimas2..^_^
dah tukar dah pada pop-up comment..hehehe..
trima kasih sebab tegur..^_^

smile.gurlz said...

Kamsahamnida Lynn...^_^

Alinn Alinn said...

salam cik lyn , kat saya punya template tak ade kod .post blockquote { , ada kod cm cik lyn cakap la , tapi saya nak letak background , tapi saya takde kod .post blockquote { , so boleh ke saya guna kod yang cik lyn bagi ni untuk letak backround for blockquote ne ?
_balas kat shoutbox eh :)
http://cakapandai.blogspot.com/

Gadis said...

x menjadi...=(