Cara Nak Kenal Handphone Original @ Tidak


Semalam kawan-kawan Lin bergaduh..
Korang nak tahu pasal apa?
Dorang bergaduh sebab tak tahu handphone dorang pakai tu original ke tidak..
Sorang ni cakap handphone dia original,
sorang lagi ni kata ciplak..
Aiyarkk..
Jadi Lin pun carilah jalan nak men'setel'kan masalah dorang ni..

Bagi mereka yang pakai handphone sony ericsson cara-caranya begini :


  • Korang kelik kanan sekali
  • Kelik * sekali
  • Kelik kiri 2 kali
  • Kelik * sekali
  • Kelik kiri sekali
  • Kelik * sekali
  • Pastu kelik "Service Info", pilih "Configurations"
  • Keluarlah semua details-details tentang handphone korang
Yang penting fokus kat IMEI NUMBER tu.

Selepas itu buka handphone korang yang canggih manggih tu.


(Korang jangan baraikan handphone canggih korang tu macam ni..Sapo nak jawab kang..)

Macam ni jer..
Cabut bateri sudah..
Dah tengok nombor IMEI kat belakang tu,korang bandingkanlah sama tak dengan nombor yang korang dah check tadi..
Kalau sama baguslah..
Sebab korang tak kena tipu..
Kalau tak sama ciplak lah tu..
muahahaha..

Bagi mereka yang pakai handphone selain sony ericsson korang boleh cuba macam ni :

  • Tekan *#06# untuk mengetahui nombor IMEI.
Lepas tu,korang ikut langkah yang sama macam kat atas tadi.

  • Tekan *#0000# untuk mengetahui tarikh handphone korang dilahirkan.

Owryte..
Kalau ada apa-apa tambahan sila kemukakan..
Sekian terima kasih..

Sebaik selepas kawan Lin diberitahu pasal ni,diorang bergaduh lagi sebab ni :

Si A : Kan aku dah cakap tadi,kau tanak percaya..

Si B : Betullah aku cakap tadi,aku punya original..

Lin : Suka hati koranglah..Adeiii~..


P/S : Jangan luper kelik nuffnang Lin yerr..^_^

27 comments:

Anonymous said...

Lynn....info yg berguna...xpi nak baraikan hp awak dulu..
boleh x??

Miza Yusof said...

dah try buat tapi tak menjadi pun :(

^_^LyNn^_^ said...

@Anonymous

huishk..janganlah begitu..keh3..
cabut bateri jer yerr..jangan baraikan..^_^

^_^LyNn^_^ said...

@Miza Yusof

Miza pakai fon aper yerr..? ^_^

bro a'maL said...

ori.. ori.. yes!
most enpon *#06# tu kompom dapat tp *#0000# tu belum tentu.
good info!

Kak Yonk said...

tabule jgk ! :( try dgn hp c510 && w205.

* ta paham lerr kiri kanan tuh button yg mana 1 ?

^_^LyNn^_^ said...

@bro a'maL

hehe..lin try pd nokia owkeyh insyaAllah..huhu

^_^LyNn^_^ said...

@Kak Yonk

Lin dah update balik pada gambar tu..kelik kiri kanan tu kat bahagia tengah tu..kak yonk cuba lagi yerr..^_^

AROL DSHW said...

wah! menariklah info nie.
okayyy. arol sudah try dah.
berjayaa! hp arol original punye.
hehehe. :)

hans said...

owh
macam tu jer ker
nanti nak try dkt hp kawan lah

Entry Terdahulu

P/S : Download OST Lagu Tema Putera Katak - Ku Gembira

P/S : Download Filem : Estet

P/S : Kenapa Perlu Diadakan Benda Yang Tak Pernah Wujud?

^_^LyNn^_^ said...

@AROL DSHW

tahniah arol sbb x tertipu..kih3..

^_^LyNn^_^ said...

@hans

boleh jer hans..slamat mencuba..^_^

Kak Yonk said...

@^_^LyNn^_^

yeah ! thanks ! c510 ORI but w205 knp eh ********-******-*-01 ? bla check belakank hp tada pun sampai -01. stakat * semua tu saja. why why why ? ta ori kah ?

^_^LyNn^_^ said...

@Kak Yonk

tahniah kak yonk..^_^
hehe..yang tak cukup tu kemungkinan besar adalah tidak original..hihi.^_^

Sca Ndx said...

no imei buka bateri pun dah ade kot

^_^LyNn^_^ said...

@Sca Ndx

yezzaa..untuk memastikan nombor nya sama kenalah guna kaedah diatas..^_^

Kak Yonk said...

@^_^LyNn^_^
oh yekea ? huhu. thanks again lynn for the info.

^_^LyNn^_^ said...

@Kak Yonk

my pleasure kak yonk..^_^

ciktira said...

yeahhh ! dah buat dah :)
thank ajarkan :)

hp saya ori :) semua nombor pon samaaa :)))

^_^LyNn^_^ said...

@ciktira

tahniah ciktira...^_^

Zulfahmi Abidin said...

owh.awk tawu jgk pasal nie ea.okey.pergi kat sini.

service info>model info> lepastu tekan 2 4 6 8.anda akan jumpe sony ericsson puji diri dye sendiri

Terkini: Lady Gaga berlakon filem 10 tahun dulu | Berite sensasi jam pukul berape tah aku tak ingat | Result aku dah keluar. Kenape ade subject FB-zik pulak nie

^_^LyNn^_^ said...

@Zulfahmi Abidin

WOW..!! GREAT..!! Sony Ericsson ROCKS..!! ^_^

aleen aiden said...

hu3.thanx 4 da in4!

himpunan kasut berjenama said...

tolong bg tau cner nk knl sony j20i yg original....

^_^LyNn^_^ said...

@himpunan kasut berjenama

sama jugak..picit2 button kat tgh tu..^_^

farrah said...

lin.. org punye tulis 24... mcm mn tu

Lynn said...

@farrah

24 yg mn yer?